To najlepszy ser dla dzieci i seniorów. Wzmacnia kości i jest potężnym źródłem białka
Zarówno dzieci, jak i seniorzy mają specyficzne potrzeby żywieniowe. Ta pierwsza grupa potrzebuje więcej składników, które wspierają zdrowy rozwój, takich jak białko, ale też witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu kości, a także kształtowania się układu odpornościowego. Z kolei dieta seniorów powinna obfitować w wapń, witaminę D (która odpowiada za zdrowie kości), ale również błonnik pokarmowy.
Ten ser jest najlepszy dla dzieci i seniorów
Jednym z najlepszych rodzajów sera dla dzieci i seniorów jest chudy twaróg. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, które jest ważne w diecie obu tych grup. Dzieciom jest ono potrzebne do wzrostu, budowy i rozwoju wszystkich tkanek, w tym między innymi mięśni i kości. Z kolei w przypadku osób starszych jest ono ważne, ponieważ pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej, a więc sprawdza się w profilaktyce sarkopenii (na którą narażeni są seniorzy).
Twaróg jest także źródłem wapnia i fosforu. Związki te zapewniają prawidłowy rozwój kości i zębów u dzieci, a u osób starszych chronią przed osteoporozą. Dodatkowo ma on niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wolniej uwalnia glukozę, pomagając w utrzymaniu stabilnego poziomu energii, a także chroniąc przed cukrzycą. Taki twaróg jest też lekkostrawny, co jest istotne dla wrażliwszych układów pokarmowych obu tych grup. Trzeba też pamiętać o tym, że chudy twaróg jest bardziej skoncentrowanym źródłem białka.
Jakie potrawy przygotować z twarogiem?
Twaróg można wykorzystać do naprawdę wielu potraw. Doskonale pasuje jako nadzienie do naleśników czy pierogów. To też obowiązkowy element sernika. Możesz przygotować z niego także małe placuszki serowe lub po prostu zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego, odrobiną miodu i owoców. Świetnie sprawdza się również jako pasta kanapkowa z dodatkiem szczypiorku lub innych warzyw. To także zdrowe nadzienie do tarty, na przykład ze szpinakiem. Twaróg nadaje się też do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki czy rogale. Jest również składnikiem różnych dań obiadowych, takich jak kluski leniwe czy zapiekanki.